13:06 - en fusion mellem 5 meter hvidt papir, broderisaks, lys-mapping og Sjostakovitjs 1. klavertrio opus 8 i c-mol

100 år efter den unge tuberkuloseramte og stormfuldt forelskede Dmitrij Sjostakovitj komponerede sin skelsættende 1. klavertrio opus 8 i c-mol præsenterer Museum for Papirkunst værket 13:06.

For mange kan Dmitrij Sjostakovitjs 1. klavertrio opus 8 i c-mol, for violin, cello og klaver, opleves som et værk, der med sine klange og harmonier, både fanger og besnærer vores ører. Med værket 13:06 inviteres publikum til, i nøjagtig 13 minutter og 6 sekunder, at opleve Sjostakovitjs 1. klavertrio med både øjne og ører.  Værket er også skabt ud fra et ønske om at give døve og hørehæmmede muligheden for en særlig musikoplevelse, hvor kunstværket og trioen sammenflettes i én oplevelse.

Publikum vil opleve psaligraf Bit Vejles fem meter lange papir frise, der er skabt som en visualisering af Sjostakovitj klavertrio fra første til sidste tone, med Dark Matters animationer direkte på kunstværket akkompagneret af norske Grieg Trios indspilning af Sjostakovitjs komposition. 

Se udsendelsen “Bit Vejle og det levende papir” på TV2Play, hvor man følger Bit Vejles proces med papirværket.

”Jeg lyttede til musikken i 3 måneder, studerede partituret og læste alt, hvad jeg kunne skaffe om Sjostakovitj. Jeg klippede værket som en 5 meter lang frise, hvor man kan følge musikkens temaer fra første til sidste tone, og hvor musikkens puls illustreres med et løbende netværk af bølge- og ellipseformer. Under selve klippeprocessen, slog det mig, at hvis det var muligt at animere klippet efter tids-koderne i Grieg Trios indspilning, så, ville musikken, både lyd- og tidsmæssigt, materialisere sig i nuet, direkte i det psaligrafiske værk.”

– Bit Vejle om værket 13:06

En aften udover det sædvanlige

Værket havde premiere i påsken, men kan opleves igen den 29. juni 2024 kl. 19.00:

19.00 Velkommen - museet skænker et glas bobler i caféen.

19.30 Musikhistoriker Jan Mygind og Bit Vejle indfører publikum i det musikalske univers og tilblivelsen af billedfrisen.

20.00 Visning af 13.06.

20.30 Kaffe og kage serveres i caféen. Mulighed for omvisning i museets øvrige udstillinger og shopping i museumsbutikken.

21.00 Tak for i aften.

Billetpris 260 kr. (inklusiv forplejning og entré).
Bestil billletter på info@museumforpapirkunst.dk