Hans Christian Andersen
“…at klippe, det er den første Begyndelse for Digteriet…” skrev H.C. Andersen i et brev til Dorothea Melchior den 21. juli 1867.
På Museum for Papirkunst er vi stolte over at vise originale klip af H.C. Andersen-klip, venligst udlånt af Museum Odense. I samarbejde med Museum Odense vises et nyt originalt H.C. Andersen-klip hver halve år. Netop nu udstiller museet Sommerfugl med en danserinde på hver vinge.
Leg og lær med H.C. Andersen
Lær dine børn og børnebørn om den danske kulturskat på Museum for Papirkunst.
Mange af H.C. Andersens klip rummer en gåde, en rebus eller et morsomt ordspil, man kan forsøge at løse. Møllemanden er et af H.C. Andersens yndlingsmotiver som han klippede i mange variationer livet igennem. Motivet viser en figur, der er halv mand og halv mølle. Figurens arme agerer møllevinger, og hvis man studerer klippet nøje, kan det ses, at armene ingen hænder har, men derimod er udstyret med penneblade, hvori klippets implicitte ordspil ligger.
En møllemand maler korn, men på dansk betyder det “at male” også at lave billeder. Mølleporten, centralt placeret i klippet, kan åbnes og herved åbenbares møllerens indre, og det siges, at man herigennem kan kigge ind til hans sjæl. Bag mølleporten kan man således se, hvad møllemanden har malet i sit indre.
Møllemanden er også at finde i museets aktivitets- og læringskuffert for børn, hvor familiens yngste medlemmer og andre kreative sjæle kan male, decoupere eller klippe, hvad, de tænker, er at finde bag møllerens låge.